PiPAX

Pipa betekent zonnebloempit maar ook pistool, wij hebben het natuurlijk over de zonnebloempitten maar dan wel met knallende nieuwe smaken. Pinky Peanuts is de eerste smaak die het zoet en zout van pinda’s en cacao combineert. Maar hou ons in de gaten want er komt meer.  

PiPAX-zonnebloempitten zijn bedacht en handgemaakt door ons, Studio Osdorperban een ontwerpstudio van en door jongeren uit Amsterdam Nieuw-West. Wij zijn een nieuwe generatie jongeren die onze eigen toekomst maken. Door te ontwerpen en ondernemen willen we een positieve impact hebben op onze wijk en laten zien dat de Wildemanbuurt meer is als de negatieve berichten uit de krant over criminaliteit.

Ons motto: ontwerp vanuit jezelf!

We ontwikkelen een zaadkogel met zonnebloem. Gooi hem over je schouder nadat je je zakje Pipa’s leeg hebt en laat een spoor van positiviteit achter tussen de voegen van de stadse stoeptegels. Van de schilletjes maken we nieuwe producten.

Over het ontwerpproces

De opdracht aan Studio Osdorperban was om een product te ontwerpen die jongeren aanzet tot een gezonde voedselkeuze. In Co-Design met de jongeren van de studio bedachten we dat een gezonde snack voor bij de kassa bij winkels een goede ingang zou kunnen zijn. Met een paar euro’s op zak ging iedereen de Osdorperban op om hun favoriete snack te halen. Onder de vangst een grote zak met Pipa’s (zonnebloempitten). Unaniem besloten we dit als uitgangspunt te nemen. Een serie geblinddoekte smaaktests verder werden drie nieuwe flavour ontwikkeld. We ontwierpen een nieuwe verpakking, een naam en scherpte het verhaal aan.

Met een notenbrander uit Amsterdam West verfijnde we het maakproces met een heuse Pipamachine en de beste kwaliteit zonnebloempitten.

SideMenu